torstai 14. helmikuuta 2013

Etelän hetelmiä, Dominikaaninen tasavalta, osa 1

Puerto Platan lintuja 26.1. - 2.2.2013


Aivan oikein, kuvassa sataa!  Puerto Plata sijaitsee Dominikaanisen tasavallan pohjoispuolella, Hispaniolan saaressa, Haitista itään. Sateita saadaan tuolla yleisesti talviaikaan, mutta nythän piti olla jo kevään puolella... Alku ei alkanut muutenkaan lupaavasti, sillä lentomme oli 4 t myöhässä ja saapuminen hotellille venyi aamuviiteen. Oppaan lupaamaa ilta/yö/varhaista aamupalaa emme koskaan saaneet kuten emme myöskään sateenvarjoa vaikka sitä kysyimme pariinkin kertaan (oli vakiovaruste muissa huoneissa). Lisäksi ensimmäisellä opastetulla retkellä eräältä suomalaisryhmän jäseneltä ryöstettiin kadunkulmassa ketju kaulasta, joten valokuvaus ja omin toimin tehty retkeily hotellialueen ulkopuolella jäi tavanomaista vähäisemmäksi. 

Sateitten välillä oli toki poutaakin, eikä ulkona tarvinnut todellakaan palella. Lämpötila ei varmaan iltaisinkaan laskenut alle 25 asteen. Oma parveke oli iso, ja siitä kelpasi kiikaroida erilaisia lintuja.


Yleisin ja äänekkäin kaveri oli harmaatyranni (Grey Kingbird).
 


Parvekkeelta näkyivät myös seuraavat lajit:


Dominikaanisen tasavallan kansallislintu palmulainen (Palmchat). Niillä(kin) oli menossa pesänrakennuspuuhat. Yhtenä päivänä lintu yritti viedä niin suurta oksaa palmuun, että vaappui kuin moottorivikainen lentokone. Tämä laji tuntui arvostavat kunnon talkoita, sillä samaa pesää rakensi kaikkiaan neljä yksilöä!



Banaanikerttuli (Bananaquit) pomppi enimmäkseen maasta pensaisiin, mutta joskus oli kunnollakin näkyvissä.


Sen laulunsäe kuului lähes joka puolelta...


...ja näkyipä jaffa olevan herkkua.


 

Paikalle kertyi kaikkiaan parisenkymmentä janoista lintua. Eikä kukaan joutunut liemeen. Yläkuvan vaaleampi lintu on naaraspukuinen. Kodinperustamispuuhat olivat näilläkin hyvin kiihkeitä. Pallomaisia pesiä syntyi aivan käden etäisyydelle ihmisten oleskelutiloista.


Eräs pariskunta kantoi hotelliaulan maljakosta valmiiksi pilkottuja rakennustarvikkeita katossa roikkuvaan valaisimeen.



Tämä suomumanikki (Scaly-breasted Munia) ahersi rakennuspuuhissa sopivasti drinkkibaarin vieressä.


Tikkojen kodit sijaitsivat yleensä aika ylhäällä palmussa, joten niskajumppaa tarkkailjalle tuli siinä kerrakseen. Tikkoja oli paljon, kaikki samaa lajia, haitintikkoja (Hispaniolan Woodpecker).


Taiturimatkijalla (Northern Mockingbird) oli vielä ilmeisesti kumppanin etsintävaihe. Ei kyllä olisi arvannut, että moisesta ison rastaan kokoisesta harmaatakista lähtee niin monipuolisia matkintoja! Paikallisten mukaan tämä oli juuri se lintulaji, jonka Nooa kelpuutti arkkiinsa.


Antillienrastaan (Red-legged Thrust) laulua en oppinut erottamaan, mikäli se nyt edes lauloi. Osa Hispaniolan linnuista on talvehtijoita, jotka eivät pesi siellä, mutta tämä kuuluu kyllä lintuoppaan (Birds of the Dominican Republic and Haiti) mukaan pesimälajistoon.

Kyyhkyjen kujerrusta kuului useampaa sorttia. Tässä yksi...

karibianvaikertajakyyhky (Zenaida Dove).  Ei sen ääni minusta kyllä vaikerrukselta kuulostanut..

Kotoperäinen laji on haitintangara (Black-crowned Palm Tanager).

Samoin suosikkilintuni 


haitinliskokäki (Hispaniolan Lizard-cuckoo) . Se liikkui oksistossa liskomaisesti kävellen, mistä otaksuin sen saaneen nimensä. Myöhemmin huomasin, että lintu myös söi liskoja. Meikäläisen käen kukunta on kyllä todella sulosointista eteläisen kaimansa kaklatukseen verrattuna!

Hotellialueella oli sitten vielä ihan tavallisen näköisiä varpusia, jotka päivystivät esim. ravintoloiden orsilla ja sopivina hetkinä suhahtivat mm. muroastioiden äärelle tarkistamaan eineitä. Puskista löysin pensaskerttulin (Preirie Warbler). Myös mustat antillienmölyturpiaalit (Greater Antillean Grackle) pysyttelivät melko piilossa. Kun ne olisivat olleet esillä, kamera taas ei.


Rantalintuja ei näkynyt. Jokunen valkoinen ja ruskea haikara lensi meren yllä (amerikanharmaahaikara, Great Blue Heron?), mutta muuten pitkäkoipiset puuttuivat hotellialueelta.  Taivaalla liiteli kalkkunakorppikotkia ja pallokiitäjiä (Antillean Palm-swift). Pääskyjen kiitoa oli mahdoton saada pysäytetyksi kuvaan.  Kolibrikin oli helpompi. Mutta niistä myöhemmin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti