sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Etelän hetelmiä, Dominikaaninen tasavalta, osa 4

Ryhävalaat 6.2.2013

Matkamme kohokohta oli ehdottomasti valasretki Samananlahdelle - asia jonka takia lomakohteemme osin valikoitui. Yritimme kerran vuosia sitten Azoreilla nähdä valaita, mutta saimme tyytyä "vain" delfiineihin. Odotin nytkin pitkää venematkaa ja olin varautunut siihen, että valaita ei näy.  Todennäköisyys havaintoihin oli kuitenkin suuri, sillä ryhävalaat saapuvat juuri tähän aikaan lahdelle parittelemaan ja synnyttämään. On arvioitu että paikalle tulee nelisentuhatta valasta.


Eikä tarvinnutkaan mennä kauas satamasta, kun jo ensimmäiset hegityshöyryt nähtiin!Samaan aikaan valaiden lähellä ei saa olla useita veneitä, ja muutenkin sännöt olivat tarkat. Piti pitää tietty etäisyys siitä riippuen, oliko meressä yksi valas, useampi tai kenties jopa emo poikasineen. Yksi vene ei saanut jäädä paikalle liian kauaksi aikaa.  Kun vene pysäytettiin, valaat saattoivat tulla omatoimisesti aivan lähelle. 



Kuvassa näkyvä vene tuli paikalle meidän jälkeen, ja kun jouduimme jättämään paikan, valaat olivat innostuneet esittämään hyppyjä useampaan kertaan.

Sentään mekin näimme joitakin ja muutama muukin kuin selkäkuva saatiin talletetuksi kameralle. Tässä rokkoinen pää..

..ja pyrstöä. Jokaisen valasyksilön voi tunnistaa pyrstöstä ja värityksestä. Eipä noita seikkoja juuri ehtinyt tarkkailla, kun keskittyi täysin siemauksin nauttimaan näistä upeista ja uskomattomista merten jättiläisistä. Kotiin päästyäni kävin heti allekirjoittamassa adressin valaanpyyntiä vastaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti