torstai 3. tammikuuta 2013

Ekoja ekopinnoja

Kun kerran en voi ajatellakaan elämää ilman ulkoilua ja lintuja, niin mikäs sen parempi tapa tänäkin vuonna yhdistää nämä molemmat kuin ekopinnojen keräily.  Tarkoittaa siis sitä, että liikutaan ympäristöystävällisesti itse tuotetulla energialla ja lasketaan kuinka monta lintulajia vuoden aikana kuntoilun ohessa löydetään.  Olen liikkunut pääasiassa pyörällä ja kävellen, mutta talvisin on mukava myös hiihtää tai potkukelkkailla, jos vain sää antaa tähän mahdollisuuksia. Kunto kasvaa - tai ainakin pysyy yllä - ja samalla saadaan arvokasta tietoa lintulajeista kotikulmilta. Satakunnan alueella kerätään havaintoja talvehtivista linnuista ns. Atlas-laskennassa. Kaikki kirjaukset valtakunnalliseen Tiira-havaintojärjestelmään ovat siis hyödyksi.

 
Sinisorsia Porin Sampola-Metallinkylä välisessä ojassa tammikuussa 2013

Pinnalukuni on kasvanut vuosi vuodelta. Aloitusvuonna (2008) kirjasin 138, viime vuonna 171. Lajimäärän kasvu johtunee paitsi tiiviimmästä retkeilystä, myös taitojen kehittymisestä. Kun osaa määrittää lyhyemmästäkin ääninäytteestä tai näköhavainnosta lajin,  pinnamäärää on helpompi kasvattaa. Yli 170 lajiin on kuitenkin tehtävä ihan ahkerasti töitä, sillä esim. vesilintuja ei ole kuin muutama laji tässä lähellä. Meren tai järven rantaan on Ulvilan keskustasta sentään n. kaksikymmentä kilometriä matkaa.

Nyt kun vuorotteluvapaatani on vielä vajaa kaksi kuukautta jäljellä, on otettava loppu ilo irti  ja käytettävä kaikki mahdollinen valoisa aika ulkoiluun. Jos saan tänäkin vuonna tuon 170 pinnaa, tiedän ulkoilleeni paljon!

Aloitin "pinnailun" heti uudenvuoden päivänä. Keli oli aivan surkea, vettä satoi lähes koko ajan. Varustauduin päästä varpaisiin vedenpitävillä asusteilla ja tein parin tunnin pyöräretken. Ensimmäiset 18 lajia tuli havaituksi, kaikki tavallisia talvilintuja - jos niihin luetaan myös ruokinnallani lähes joka vuosi talvehtiva peippo.

Talvitulvaa Porin Pinomäessä tammikuun alussa

Seuraavan päivän sää oli hieman mukavampi. Kiertelin lähialueita, ja löysin viisi uutta lajia. Mukavin havainto oli jokirannan 11 räkättirastaan parvi.

Illalla  sain lintuharrastajaystävältäni vinkin soidintavasta lehtopöllöstä juuri kun olin lähdössä - alennusmyynteihin. No, eihän hullua tarvitse paljonkaan yllyttää, joten vaihdoin matkasuunnitelmani ja -tamineet ja hyppäsin pyörän selkään omaa innokkuuttani itsekseni hihitellen. On se vaan niin kätevää kun voi ihan itsestään ammentaa hupia! No, linnut olivat tietenkin lakanneet ääntelemästä kun viimein pääsin perille. Kovin kauas ilmoitetusta paikasta en lähtenyt pöllöjä hakemaan, sillä valaisimeni alkoi hiipua, ja tie oli pimeä ja liukas. Lisäksi satoi taas - vettä - enkä ollut huomannut lähtökiireissäni siihen valmistautua. Tunsin itseni myös hieman vaivautuneeksi seisoessani pimeässä tien penkassa kämmenet lisäkorviksi  käännettyinä  keskittyneenä katse kohti metsää. Hih taas!

Mitä jos lintuharrastus olisikin näin helppoa: vinkki, meno paikan päälle ja havainto? Epäilen, että  taitaisi mennä harrastukselta sen  suola. Nimittäin ehkä juuri yllätyksellisyys onkin se rikkaus, joka harrastuksesta tekee niin koukuttavan. Havaittu lintu kun osaa lentää...ja saattaa ilmaantua ihan minne vain! Joskus joku harvinaisuus voi tipahtaa kotipihaankin - mutta todennäköisesti lintuharrastaja on juuri silloin jossakin muualla "nuijaamassa" (jäänyt ilman havaintoa) siellä hienon lajin.
 
Valkoinen täplä tammikuisessa koivussa Ulvilan Vainiolassa on isolepinkäinen :) 






Vuosi on siis alkanut mukavasti reippaillen. Kilometrejä näkyy pyörän matkamittarissa olevan 67 kolmelta päivältä. Aina aamulla suunnittelen, että heitän vain pienen lenkin, mutta nälkä näköjään kasvaa syödessä: kun nyt kerran olen tänne asti jaksanut, voin saman tien poiketa vielä tuollakin.Sieltä sitten saattaa löytyä lintuja, mutta useimmiten kyllä vain raitista ilmaa.

Tässä listaa ensimmäisistä ekopinnoista havaitsemisjärjestyksessä:
1. mustarastas
2. hömötiainen
3. sinitiainen
4. talitiainen
5. kuusitiainen
6. varis
7. naakka
8. närhi
9. peippo
10. harakka
11. punatulkku
12. käpytikka
13. kesykyyhky
14. hippiäinen
15. keltasirkku
16. viherpeippo
17. pikkuvarpunen
18. varpunen
19. vihervarpunen
20. sinisorsa
21. räkättirastas
22. urpiainen
23. pikkukäpylintu
24. isolepinkäinen
25. tikli
26. hemppo
27. järripeippo
28. puukiipijä

Ja ulkoilu jatkuu..


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti