sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Lumitunnelmissa

Pidimme linturetkikaverini Eijan kanssa perinteisen lokakuun viimeisen viikonlopun ekopinnapäivän. Liikuimme molemmat omilla lähipaikoillamme ja laskimme havaitut lintulajit.

Tänä vuonna kisan teki mielenkiintoiseksi sää, sillä lumi peitti maan ja lammet olivat jäässä. Pyöräily ei ollutkaan ihan helppoa.


Aamulla oli kuusi astetta pakkasta. Aloitin patikkalenkillä Pappilanlammelle ja keräsin  tavanomaiset lajipinnat. Myös räkättejä oli vielä liikkeellä ja punakylkirastaskin löytyi.


Kahvipaussin jälkeen lunta tuli lisää, mutta ei kun polkemaan!


Välillä lumisade taukosi. Kokemäenjoen tulva oli laskenut vaikka vettä olikin edelleen runsaasti. Vesilinnuista paikalla oli vain sinisorsia.


Ja taas tuli hiutaleita! Tilhet eivät lisälumesta piitanneet. Tässä on vain pieni osa n. 400 tilhen parvesta, joka ruokaili huoltoaseman pihlajissa.


Mutta missä taviokuurnat luuraavat? Niitä on nyt lennellyt viime aikoina siellä täällä - vaan ei siis kuitenkaan täällä. Marjoja olisi vielä tarjolla.


Krapiston metsästä löysin tiaisia. Kulkeminen pyörän kanssa oli hieman haasteellista. Paluumatkalla pellolla varis yritti anastaa isolepinkäisen saalistaman ruoan, mutta ei onnistunut. Ilahduin myös tuulihaukasta, joka saalisteli samoilla apajilla. Kun aivan läheltä lensi sitten vielä upea kanahaukka, pyöräni oli kellauttaa minutkin kumoon siinä tohinassa. 


Keskiaikaisen kirkon katolta bongasin naakkojen seasta uuden lajin: viirikukko!

Pinnoja oli kertynyt mukavasti 30 kun poikkesin vielä uudelleen jokirannassa. Siellä ei ollut mitään uutta. Mutta päätin ottaa vielä uuden kuvan aamuisista pihlajanmarjoista nyt kun ne näyttivät niin hehkuvan punaisilta auringonpaisteessa.


Mutta hei - siinähän se on: taviokuurna!!

Kun sitten löysin päivän päätteeksi punarinnan kotimetsiköstä, tuli päivän saaliiksi 32 lajia. Kelpo tulos, sama kuin viime vuonna. Ja voitin Eijan kahdella pinnalla :)

Mutta kaikkein parastahan tässä oli se, että ekopinnatavoitteeni tältä vuodelta, 170,  tuli täyteen! JIPPII!

Ohessa listaus havaitsemistani lajeista löytämisjärjestyksessä. Kaikki löytyivät siis  kolmen kilometrin säteellä kotoa. Pieni muistutus siitä, että luontoelämyksiä löytyy ihan vierestä, kun vain pitää kaikki aistit avoinna!

Mustarastas, varis, närhi, punatulkku, naakka, harakka, sinitiainen, keltasirkku, räkättirastas, viherpeippo, käpytikka, talitiainen, tilhi, käpylintu, pikkuvarpunen, punakylkirastas, sinisorsa, urpiainen, kesykyyhky, vihervarpunen, peippo, hippiäinen, kuusitiainen, varpunen, hömötiainen, töyhtötiainen, tuulihaukka, isolepinkäinen, laulujoutsen, kanahaukka, taviokuurna ja punarinta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti