torstai 2. elokuuta 2012

Nyhjää tyhjästä

Tässä jutun juurta oleskeluviikostani 24.- 31.7. Lapin lumossa, Sallan Naruskalla. Nimenomaa "juurta", sillä viikon luontotarjontaa voisi parhaiten kuvailla sanalla "tyhjää". Parempi siis luetella kaikki se, mitä tänä vuonna en havainnut.
1) Kuukkelit. Niitä ei saanut houkutelluksi esiin tavanomaisin keinoin, ei edes lohenperkeillä. Eipä kala kelvannut 2) variksillekaan, joita tavallisesti viikon aikana tontilta havaitsee. Kuukkeliperhe yleensä huomaa etelän vieraat viimeistään kolmantena päivänä, mutta nyt nuo kaverit pystyttelivät poissa. Yksi korppi sentään lensi tervehtien ylitse.

Suoniityiltä puuttuivat 4) keltavästäräkit, rannalta 5) tavalliset västit, puista 6) kirjosiepot ja 7 ) leppälintu. Jokea pitkin ei lentänyt kertaakaan yhden yhtäkään 8) tiiraa tai 9) lokkia, eikä siellä uiskennellut muita vesilintuja kuin yksinäinen telkkänaaras, ei 10) sinisorsaa tai 11) koskeloa. 12) Tilhet pysyivät poissa, ja tikankin kuulin vain kerran jostakin kaukaa. Vain talitinttipoikue ja muutama hömötintti ja järripeippo sekä varoittelevat pohjansirkku ja niittykirvinen viittasivat jonkinlaiseen pesimiseen. - Nisäkäspuolella lisääntymisen sen sijaan sai todeta ilolla: saukkoperhe näyttäytyi kahteen otteeseen!

Olivatko kahlaajat jo lähteneet takaisin etelään?  Kurki sentään huusi suolla parina päivänä, mutta 13) valkoviklo ei ilmaissut olemassaoloaan, ei myöskään 14) kapustarinta. Liro äänteli kerran, sipi lensi yhtenä aamuna jokea alas.

Alkukesästä oli satanut kovasti, millä lienee osuutensa lajien niukkuuteen. Öisin oli kylmää nytkin, 3-5 astetta. No, eipä ollut 14) itikoistakaan haittaa alkupäivinä. (Niitä kyllä sitten sikisi nopeasti ilman lämmetessä ja kostuessa.)

15) Tontin vakivieras, upea kolmisarviporo, loisti myös poissaolollaan. Ei näkynyt  viikon aikana muitakaan sarvipäitä, 16) hirven jäljetkin olivat huuhtoutuneet sateen mukana.

17) Karhun ateria oli kolmessa vuodessa maatunut niin, että näitäkään luita ei enää ollut näkyvissä.


18) Thai-poimijat oli lähetetty etelään, sillä 19) hilloja ei juuri ollut. Ahkeralla poimimisella saimme kuitenkin vieraillemme tuliaiset kotiin vietäväksi.

Mutta oli yksi ihanakin asia jota ei ollut:
19) Karhutunturilla ei tullut vilu!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti