lauantai 31. toukokuuta 2014

Kiirettä

Toukokuu on linnuille ja lintuharrastajalle kiireistä aikaa. Tänä vuonna minulla on "normaaliretkeilyn" lisäksi menossa pari jännittävää "odotusprojektia". Löysin nimittäin kahden hieman harvinaiseman lintulajin pesintäpuuhat - toinen Satakunnassa, toinen Pirkanmaan puolella. Näistä ei vielä sen enempää, palaan asiaan, kun jälkikasvu on päässyt turvallisen isoksi. Toisesta lajista on kuvavihje alla. Kun tarkkaan tihrustaa, emon pää näkyy. Virtavästäräkki!



Muuten havainnointi alkukesästä on siinä mielessä mukavaa, että ei tarvitse kuljettaa kaukoputkea aina mukana, koska lintujen määrittäminen tapahtuu pääasiassa laulun perusteella. Aikaisin aamulla tai öiseen aikaan pääsee nappaamaan  parhaat makupalat, mutta alkuhuumassa yölaulajat ilmoittautuvat myös päivisin. Ulvilan Pappilanlampi laittaa taas parastaan: tähän mennessä yhtäaikaa on konsertoinut kolme viitakerttusta ja viitasirkkalintu. Satakielet ja ruokokerttusen, mustapääkertun, lehtokertun, hernekertun ym. jätän vähemmälle maininnoille, sillä ne ovat paikan vakilajeja, vaikka toki myös ihania kesäntuojia.



Kerttuset saa ajoittain näkyviin, mutta sirkkalintu lopettaa surinansa heti kun huomaa sitä etsittävän. Alla sirkkelin kanssa duossa Pappiksen uusin, kolmas viitakerttunen, joka oli selvästi vielä matkaväsymyksestä hieman kankea.




Nyt sitten vain hieman lämpimämpiä ilmoja, kiitos, niin olisi vielä somenpaa nautiskella alkukesän äänimaailmasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti