sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Ekopinnapäivä joutsenbongauksella

Perinteinen ystäväni Eijan kanssa pidettävä ekopinnapäivä osui tänä vuonna samaan viikonloppuun Birdlifen järjestämän joutsenbongauksen kanssa. Lauantainen sade siirsi pyöräilyä sunnuntaille.


Mutta onko tämä nyt sitten parempi vaihtoehto?


Jos ei näe valollista  moottoriajoneuvoa, miten sitten pikkiriikkisiä lintuja? 
 

Ei ihme, että lomalentokone joutui odottelemaan tunnin laskeutumista Porin lentokentälle ennen kuin sumuolot edes hieman paranivat.. 

Näkyvyysongelma oli myös vuosi sitten samaan aikaan, tosin toisenlaisesta syystä. Eivätkä tilhet tarvitse pitkää kiitorataa.


Nyt oli sentään lämpötila aamulla  n. 5 astetta plussan puolella.  Metsätiet olivat hieman pehmeitä mutta suhteellisen helppokulkuisia.


Kuunteluksi meni useimmat havainnot. Lähipuista näki tintit, mutta pusikosta lennähtäneet kanalinnut piti vain päätellä teeriksi, koska tällä tienoolla niitä olen ennekin nähnyt. Käpytikasta sain sentään profiilia kuvaan.


Metsäreissun saldo oli mukavat 25 lajia. Sumu ehkä osaltaan myös auttoi, sillä tähänkin pusikkoon oli tipahtanut lehtokurppa, jonka säikäytin lentoon pysäköimällä kulkupelini lähes sen viereen.


Puolentoista tunnin pyöräilyn jälkeen olikin sitten kotona energiatankkauksen aika. Miten voikaan kahvi ja hillovoileivät maistua niin taivaallisilta!

Jatkoin patikoimalla lähimaastossa. Joku muukin oli ollut energiatankkauksella.


Tällä juomalla saa näköjään voimia vähän liikaakin.


Sumun vaikutus yllättäviin havaintoihin alkoi varmistua entisestään, sillä onnistuin tallentamaan metsäkauriin peräpeilin melkein kotipihasta!  Enpä ole moista perää ennen Liikistön metsäpläntiltä löytänyt. - Ja täältäkin nousi lehtokurppa!

Iltapäivällä pyöräilin Vainiolaan laskemaan ne joutsenet.


Homma oli helppo, sillä pellolla oli kaksi laulujoutsenta. Tunnin kaukoputkeilun aikana määrä kasvoi sentään 11:een. Yksikään niistä ei tosin osunut alla olevaan tuhruiseen otokseen.


Kanadanhanhien joukossa ruokaili myös kaksi valkoposkea. Löysin myös sinisuohaukan, ja kanahaukka lensi niin läheltä, että pystyin määrittämään sen nuoreksi linnuksi rinnan pystyraidoituksen perusteella. Hieno havainto oli 15 pulmusen parvi, jota en kyllä olisi pystynyt määrittämään ilman kaukoputkea.

Päivän aikana havaitsin kaikkiaan 39 lajia, mikä on uusi ennätys. Ja voitin Eijan :) Silti puuttumaan jäivät esim. palokärki ja fasaani.

Ja tämä vielä torstaina työpaikan nurmikolla tepsutellut västäräkki.


Lintu vaikutti suhteellisen pirteältä, mutta kiire tulee, jos meinaa etelän-lennolle vielä ehtiä!

Ekopinnasaldoani (170)  koko vuodelta  ei tämän päivän retkeily kasvattanut. Kaipaamiani pyrstötiaisia ei sumukaan eksyttänyt reitilleni.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti