sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Pönttöbongausta ja kolokoteja

Suomen Birdlife järjesti viikonloppuna ensimmäistä kertaa pönttöbongauksen. Siinä tutkaillaan, millaisia asukkaita pihapönttöihin on asettautunut. 

Pihassamme on  seitsemän kolokotia. Suosituimmat ovat metsikön puoleiset asumukset, ja yleensä sinitiaiset varaavat isomman jo varhain keväällä. Pönttö lienee haluttu, koska se on aivan talviruokintapaikan vieressä, ja linnut voivat tutustua siihen kätevästi lounastamisen lomassa.


Tähän aikaan poikaset ovat jo niin suuria  - tai niitä on niin paljon, että emo ruokkii niitä mieluummin ulko-ovelta kuin pudottautuu alas.


Naapurissa vasta haudotaan. Kirjosieppoemo ei näyttäytynyt, mutta tiedän sen asuvan täällä. Pönttö on kaikkein pienin, mutta kummasti se kelpaa joka vuosi, vaikka ihmisen silmään parempiakin olisi vapaana.

Takapihalla maantien puolella asuu toinen sinitiaisperhe.


Tintti on tosi nopea toimissaan!  Asunto näyttää pienelle tiaiselle aikas suurelta, joten lapsosia ei kyllä ruokita tässä pöntössä ovensuusta!

Naapuritalossa on toinen kirjosiepponaaras.


Sekin hautoo hiljaa sisätiloissa.  Luulen, että se on koirassiepon "kakkosvaimo", sillä toista sieppoherraa en ole havainnut. Pesät ovat lisäksi sen verran lähellä, että tuskin sieppokoiraat sietäisivät kilpailijaa näin liki.

Muut pöntöt ovat tyhjiä. Talitiainen käy hakemassa ruokaa pihastamme, mutta missään tämän tontin pöntössä se ei asu. Lienee löytänyt Liikistön puolelta vanhan arvoasunnon hienosta kelopuusta!

Kuten puunhakkaja Tikka.


Paitsi että tämän on tikka itse joutunut rakentamaan. On se vain ihme porari! Poikaset vaativat ruokaa jo niin kovaa, että äänet kantautuvat pihaamme saakka.

Liikistöstä löytyy jos jonkinlaista valmista koloa.


Tätä pesää alettiin rakentaa rastaiden saavuttua, mutta onko siellä ketään kotona? On ollut sen verran hiljaiseloa, että ovat tainneet mennä munat tuon tikkaperheen pienokaisten ravinnoksi,


...sillä ainakin tästä haarovälistä ne rosvottiin. Toivottavasti mustarastaat osaavat hakea turvallisemman paikan uudelle yritykselle.

Kuvasin sunnuntain pyöräreissullani vielä muitakin kolokoteja.


Naakka kasvattaa lapsiaan teollisuushallin ylisillä.


Pikkuvarpuset ovat tykästyneet sähkötolpan pitkään putkeen. Taajamissa on melkein varmaa että missä tolppa, siellä pikkuvarpunen. Luulisi olevan kuuma helteellä!


Kivitaskujen koti on vintage-tyylinen.

Mutta yllättävin kolokoti löytyi Porin Kartanon teollisuusalueelta.


Kottaraisilla taitaa olla kova asuntopula, kun ovat perustaneet kodin ison hallin räystään alle! Eipä tule ensimmäisenä mieleen hakea kottaraispesää tällaisesta ympäristöstä. Ovat aidot lehmät muuttuneet pelti-sellaisiksi.

Ovatko kottaraiset siis jälleen runsastuneet? Pitänee laittaa keväällä vähän iso-ovisempaa asuntoa tarjolle. Jos niille kelpaa teollisuusalue, niin miksi ei sitten meidän piha?

Lintujen asuntojen rakennusohjeita voi käydä katsomassa vaikka Birdlifen sivuilla

Ai niin, niitä ekopinnoja tuli viikon aikana kolme:

154. pikkulepinkäinen Ulvila Mynsteri
155. suopöllö   Ulvila Vainiola
156. peukaloinen Pori Lattomeri





2 kommenttia:

  1. Mitä se vihreä on "haarovälipuun" juurella 7. kuvassa? Kasvaa ihan kuin muratti, mutta ei kai Liikistössä sentään sitä..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei ole kyllä tietääkseni luikerrellut vielä ruukustani pihalle :) Taitaa olla käenkaalimattoa, joka kieltämättä kyllä näyttää hieman eksoottisemmalta kuin nimensä.

      Poista